:: Seri Najwa ::

Saturday, 31 December 2011

Cara Nak Buat Wish List


Hyep ! Assalamua'laikum semua .
Apa khabar ? Najwa sihat-2 je :)
Najwa malas nak cite panjang-2 hari ni .
hee ..
Kali ni Najwa nak buat tutorial
utk buat wishlist pulak .
tahu tak wish list tu ape ?
Haa , ini ler dia wish list ..
Nak buat tak ? Meh sini Najwa nak ajar ;)

Step 1 :
Dashboard-->Design-->Add a gadget-->HTML/Javascript

Step 2 :
Copy paste semua kod di bawah ni .. :)


<form name=myform>
<input type="checkbox" name="mybox" value="WISHLIST 1checked />WISHLIST 1 <br /> 
<input type="checkbox" name="mybox" value="WISHLIST 2checked />WISHLIST 2<br /> 
<input type="checkbox" name="mybox" value="WISHLIST 3checked />WISHLIST 3<br /> 
<input type="checkbox" name="mybox" value="WISHLIST 4disabled />WISHLIST 4<br /> 
<input type="checkbox" name="mybox" value="WISHLIST 5disabled />WISHLIST 5<br /></form>
Oke , cup2 , jangan save dulu yer .
Korg tukar kan dulu perkataan WISHLIST tu
kepada apa yg korg nak .

Contoh :



<form name=myform>
<input type="checkbox" name="mybox" value="Handphone Baruchecked />Handphone Baru <br /> 
<input type="checkbox" name="mybox" value="Keretachecked />Kereta<br /> 
Alright , kalau perkataan yg warna merah tu ,
korang letak bila korg dah penuhi
impian korg tu kayh .
Kalau belum letak je disable .. 
Macam Najwa punya ni :)

Yg dah di'tick' tu , Najwa bubuh checked 
Yg tak di'tick' , Najwa letak disabled ,
Oke , lepas dh siap tu , save je .
Gerenti menjadi !

SELAMAT MENCUBA !!


Suka Entry saya? Kalau suka Like lah :)

6 Responses ♥:

An Nuraini Fii Islaahid said...

good job najwa...&tq so much coz wat tuto nih..dpat sy blajar..

Seri_Najwa95 said...

@An Nuraini Fii Islaahid my pleasure .. welcome back :)

are-Lin styl0 said...

@Seri_Najwa95

thnx dh jdy..
tpy macam mnew nx buat kotak kt sekeliling wish tu..

Seri_Najwa95 said...

@are-Lin styl0 owh , yg itu ... nty sy buatkan tutorial eh .. :))

ATiQah said...

thanks for the tutorial!! menjadi!! :) kalau ada masa visit sy punya blog ye! :D

Young GirlDream said...

@ATiQah okay, baik lah :D