:: Seri Najwa ::

Thursday, 9 February 2012

Cara Nak Timbang Berat BLOG anda

Salam . Apa khabar rakan2 ku ,
harap semua2 nya sihat2 belaka ^-^

Anda semua nak tahu tak , tarikan untuk menarik
pengunjung dengan lebih ramai mempunyai beberapa cara
dan beberapa tips . Ini termasuk lah
hiasan yang cantik dan sedap mata memandang di blog anda ,
serta tidak mempunyai hiasan yg terlampau banyak . Kerana
ini akan membuat kan blog anda tampak SEMAK .

Selain itu , blog LOADING anda mesti lah tidak BERAT
dan mengambil masa 
yang terlalu LAMA .

Eh jap sebelum tu , korang nak timbang tak berat 
BLOG korang ? Maksud Najwa kat sini ,
berat blog korang tuh ,
sama ada dia cepat atau lambat untuk loading .
:)
Menarik kan ?

Nak cuba tak ?

1. Okay First of all , korang kena pergi kat SINI dulu .
2. Then nanti , dia akan keluar macam ni kan ? 
Klik Untuk Besar kan )

3. Okay , then korang nampak perkataan tak Your Domain(s) ? Letak URL blog korang kat situ kayh :)
4. Lepas tu , terus je tekan CHECK !

Selepas itu , result untuk blog korang akan dipapar kan . 
So macamane , berapa berat blog korang ? 

Kalau blog korang ringan dan cepat loading , alhmdulillah laa ... :) 
Kalau sebalik nya, awak kena lah buat sedikit perubahan pada blog awak tu yer .

Okay . terima kasih kerana sudi membaca . 
Tunggu kan lagi Tutorial-2 Najwa yg akan datang ! :D



Suka Entry saya? Kalau suka Like lah :)

14 Responses ♥:

Dya Nadiah said...

Size : 126.25 KB
Load Time : 0.69 seconds
Average : 0.01 seconds

TQ . hehe :)

Seri_Najwa95 said...

@Dya Nadiah haha, okeh awak.. welcome ;)

nia marlissa said...

bgus tips nih ,lbh2 lgi newbiee mcm sya ... tq yea

Seri_Najwa95 said...

@nia marlissa , welcome dear.. only sharing :))

Nana said...

Me:
size:91.14kb
load time:0.4s
aver. speed :0s

Seri_Najwa95 said...

@Nana , good job dear :)

Natasya Naslin said...

hye gorgeous =) TQ for sharing ths info. bgune utk newbee mcm sy =) haha..ths is de result =p

1. lensahatinata.blogspot.com 190.49 KB
0.16 seconds
0 seconds

mirmashi said...

try jugakk :)

Seri_Najwa95 said...

@mirmashi cuba lah :)

Seri_Najwa95 said...

@Natasya Naslin blog awak tak berat , tahniah ! terima kasih kerana mencuba :)

kayyana said...

dik, blog yg ringan berape ek? akak punye :

size : 183.41 KB
load time : 0.16 seconds

Seri_Najwa95 said...

@kayyana owh ya, blog yg ringan size nya mesti kurang daripada 100 KB kak :)

syakirah said...

yeyy !! blog myra ringan ! he , 67.6 KB jea . . he , suke suke . jom singgah wawa ? he http://mekiraie.blogspot.com/
btw ,, tysm :D suka suka suka

Seri_Najwa95 said...

@syakirah baguslah.. alright, i will miera !