:: Seri Najwa ::

Sunday, 26 February 2012

Khas untuk rakan-2 yg bakal menghadapi PMR , SPM ..

Sempena SPM yang bakal menjelang tak lama lagi ( bukan saja SPM , PMR , UPSR , dan lain2 peperiksaan 
yang penting ) , kita dah terasa kehangatan dan bahang nya . Setiap orang berkejar dan belajar bersungguh untuk mencapai cita masing2 .

Saya yang sebagai calon SPM ni pun sudah terasa debaran nya . Tapi dengan debaran itu lah , membuat kan saya semakin berusaha untuk meningkat kan pencapaian diri dari hari ke hari . Dengan doa restu ibu bapa , guru-2 serta rakan-2 , insyaAllah , segala urusan akan dipermudahkanNya ...

No more speechless ! Get a key to success !


Hayati beberapa panduan berikut untuk jadi pelajar yang cemerlang.

1. Mesti ada Target
- Buat Target yang ingin anda capai..5A,7A,9A..?

2. Tahu apa yang perlu untuk capai Target
- Bagaimana caranya..? Siapa yang boleh Bantu kita..?

3. Fahami Target supaya tidak tersasar
- Tumpuan kepada kelemahan diri sendiri..

4.Hubungan Baik dengan Guru
- Keberkatan ilmu yang ditimba bila guru kita turut mendokan kejayaan kita..

5.Hubungan Baik dengan Ibu Bapa
- Restu dan Doa Ibu Bapa amat penting supaya kita dipermudahkan dan dilindungi..

6.Menjaga Amalan
- Amalan Dunia dan Akhirat perlu seimbang seperti sembahyang..jaga kesihatan.

7.Berdoa
- Memohon dan minta lah dari Allah s.w.t insya Allah akan berjaya.

Itu lah antara beberapa tip untuk kitaa ikuti , pelajari , dan amal kan .. :)


Suka Entry saya? Kalau suka Like lah :)

8 Responses ♥:

Cik Atien said...

good luck ye untuk spm awak. :)

Seri_Najwa95 said...

@Cik Atien terima kasih awak.. :')

DAYANG. said...

gud luck dearrr :)

fazzlim said...

gud luck dear utk spm ni ...
stdy elok2 ye...

Seri_Najwa95 said...

@DAYANG. terima kasih awak.. :)

Seri_Najwa95 said...

@fazzlim terima kasih utk nasihat itu. smesti nya sy akan study elok2 :')

Asyraf Azizan said...

good luck. jgn study last minit. nnti tido lmbat. mate macam panda.hehe...

Seri_Najwa95 said...

@Asyraf Azizan haha, panda comel ape.. :p insyaAllah , nasihat anda itu akan sy semat sentiasa di minda saya..