:: Seri Najwa ::

Wednesday, 15 February 2012

Nak Jadi Pelajar Cemerlang ? Patut Baca Ini !

Salam 1 Malaysia ... ♥ 

Kali ni saya nak share serba sedikit tentang perkara2 yang boleh merosak kan otak .
Spend time sikit untuk baca ini . Selain menggunakan masa dengan bermanfaat untuk membaca ( walaupun bahan bacaan itu berada di Internet ) , kita juga boleh
menambahkan ilmu di dada yang sedia ada ini . :)

---> Jom sahut CABARAN INI jika anda seorang yang BERANI !!!

ANTARA PERKARA YANG MEROSAKKAN OTAK ! --->

1. Tidak Mengambil Sarapan Pagi :


Otak merupakan organ yg paling banyak menggunakan tenaga , iaitu sebanyak 25% dari keperluan tenaga badan . Tidak mengambil sarapan pagi boleh menyebabkan paras gula dalam darah menjadi rendah dan mengurang bekalan nutrisi dalam otak . Banyak sel-sel otak akan mati dan keseluruhan otak akan menjadi kurang aktif pada hari tersebut .
(Patut lah saya selalu mengantuk bila dalam kelas , ketika sesi pembelajaran pada waktu pagi . Rupa2nya ini punca nya . Pada pendapat saya , rasa2 nya bukan saya sorang je kan ada masalah mcm ni , kawan2 yg masih bersekolah ini pun , sama juga kan ? hehe) .

2. Terlebih Makan ! :
Tidak bermakna dgn makan berlebihan otak akan menjadi semakin baik . Makan banyak menyebabkan banyak darah dialirkan kepada perut dan usus untuk tujuan pencernaan , menyebabkan kekurangan darah yg sampai kepada otak . Ini akan menyebabkan mengantuk , malas , dan hilang fokus .

3. Merokok :
Asap rokok sangat merbahaya kerana mengandungi pelbagai racun dan boleh membunuh sel-sel otak .

4. Mengambil Gula Berlebihan :
Gula yg berlebihan dalam badan boleh mengganggu penyerapan protein dan nutrisi . Ia juga boleh menggangu perkembangan otak yg sihat .

5. Menghidu Udara Yang Tercemar :
Otak merupakan pengguna Oksigen ( O2 ) terbesar dalam badan manusia . Menghidu udara tercemar menyebabkan kerosakan sel-sel otak . Berkawan dengan perokok juga mendedahkan kita kepada asap rokok yg sangat merbahaya kepada otak .

6. Tidur Yang Berlebihan :
Tidur adalah aktiviti yg baik untuk kesihatan otak kita . Namun tidur yg berlebihan menyebabkan otak kurang aktif dan melemahkan daya berfikir seseorang itu .

Jadi , itu lah antara nya perkara2 yg boleh menjadikan otak kita rosak . Jadi saya seru kpd semua ahli masyarakat di luar sana , amalkan pemakanan yg sihat , dan lakukan perkara2 yg berfaedah sementara kita masih muda ini . Lakukan aktivit yg boleh memberi manfaat kepada diri kita , bangsa dan negara ... :)

Terima Kasih Kerana Membaca ! :)



Sekian sahaja , dari pelajar yang 
bakal menghadapi SPM 2012 :)


Sumber dari : Indok.com

Suka Entry saya? Kalau suka Like lah :)

13 Responses ♥:

Azahari Yassin said...

alamak, sy biasa da x b'fast ^^ ...sok da kene mula b'fast hehe tq info

Seri_Najwa95 said...

@Azahari Yassin awak kena lah biasa2 kan breakfast yer selepas ini.. semoga berjaya !

most welcome :)

Fieza Inlurve said...

Wahh, akak nak jadi plajar cemerlang jugak ! hehee. wish u luck okey..:)

Seri_Najwa95 said...

@Fieza Inlurve terima kasih akak.. wish u luck juga my dear sis ... :))

dayah said...

ow... tahun nie najwa akan menduduki exam yg paling pnting dlm hidup najwa erk... :) apa pun, study elok2 tau.. adik akak pun tahun ni akan m'hadapi peperangan juga.. sama cam najwa.. so, smoga najwa success ya... gud luck.. jgn lupa bykkan beribadah.. i2 yg penting.. hehehe.. (berceramah pula org x di kenal nie..) ^^

cik hieydayah said...

gud luck najwa.. smoga success ya.. do the best n paling penting bykkan beribadah... ^^

Nelly The Strange said...

nelly selalu tak sarapan kalau tak sempat . --'

Seri_Najwa95 said...

@cik hieydayah terima kasih byk2 kak hidayah ! heheh , walaupun stranger , tetapi yg penting nasihat akak melekat di hati sy ini .. terima kasih skali lg... :))

Seri_Najwa95 said...

@Nelly The Strange jadi nelly kena lah sempat kan diri nelly tau.. :)

cik hieydayah said...

ok bha kalau ko... hehehehehe...

Seri_Najwa95 said...

hehe, oke orang sarawak ;)

Fathiah Hamim said...

minum air masak banyak2, jangan minum air karbonat. hehe

Seri_Najwa95 said...

@Fathiah Hamim ni info yg ke-7. heheh :D