:: Seri Najwa ::

Tuesday, 28 February 2012

Tutorial : Border untuk Sidebar Title

Salam sejahtera para blogger sekalian . Apa khabar
hendaknya ? Alhamdulillah , Najwa pun sihat2 saja di sini .
Sekarang ni Najwa sibuk nak buat preparation untuk
exam yang bakal menjelang . Al maklum lah 
Najwa tak lama lagi akan menduduki peperiksaan
SPM . Najwa harap anda semua doakan 
kejayaan Najwa ya .. :)

Kali ni , Najwa ada dapat request dari seorang rakan blogger Najwa ni . Tapi Najwa tak ingat pulak sape nama dia . Dia minta tolong Najwa untuk ajarkan bagaimana nak letak Border untuk Sidebar Title . Anda semua tahu tak ape Border Sidebar Title tuh ? Cuba rakan2 blogger semua tengok kat tepi blog Najwa nih , nampak tak ade kotak melengkung yang warna biru tuh ? Haa , itu lah dia border nya . Kalau tak tahu jugak ni Najwa nak tunjuk nih :D


                                                                
So amacam , korang berminat tak nak try buat macam ni ? Kalau berminat jom kita mulakan :
Step 1 :
Dashboard --> Design --> Edit HTML

Step 2 :
Tekan Ctrl+F serentak , korang cari kod ni ( ataupun korang terus boleh tekan F3 )
h2 {
Step 3 :
Korang copy paste kod kat bawah ni dibawah kod h2 { kayh .
 text-align: center;
-moz-border-radius:40 0 10px 10px;
-webkit-border-top-left-radius:10px;
-webkit-border-top-right-radius:10px;
background:none repeat scroll 0 0 #2897B7;
padding:5px 10px;
 # yang warna pink tu , korang boleh tukar dengan warna kesukaan korang kayh .
Korang boleh tukarkan di SINI ....


Lepas dah siap semua tu , korang PREVIEW dulu kayh . Kalau dah menjadi terus saja SAVE !

# Lepas dah jadi buat tu janganlah lupa bagitau saya okay ... inform lah , sekurang2 nya saya tahu sama ada menjadi atau tidak ....

Selamat Mencuba !! ^_^




Coretan hati ,  dari seorang 
gadis yang bakal menghadapi SPM ..


Suka Entry saya? Kalau suka Like lah :)

11 Responses ♥:

Dyhah Qyla said...

Sudah jadi , lah :) TQ :)

Seri_Najwa95 said...

@Dyhah Qyla most welcome :)

nur shahidatul shahira said...

TENGS ! da jd da . nice blog . btw , gudluck in spm keyh . :)

Seri_Najwa95 said...

@nur shahidatul shahira alright , thanks for wishing .. welcome ;)

Jasmin said...

thanks akk
dah jadi pon...
^_^V

Seri_Najwa95 said...

@Jasmin tahniah dik . welcum back ^_^

Ieta Mat Sa'ad said...

dah jadi... terima kasih atas tutorial yg sgt mudah :) done follow juga. Akak blogger baru... masih terkial2 nak edit layout blog :)

NaJaH RaZaK said...

thanks najwa...jadi lah ^_^ suke..dah lama cari tauu..

Miss Baiyah said...

Dah jadi..tq ^_^

eqadenn said...

tq dear, sumpah byk kali akk try buat, mcm tutorial dr blogger akk tgk semua xjd smpi akk frust gile, bile ikut care najwa baru la jd..tqsm..

Young GirlDream said...

@eqadenn sangat terharu bila ada yang menjadi. welcome so much kak ;-)