:: Seri Najwa ::

Saturday, 3 March 2012

"Aku telah di FITNAH !!" - Jadikan sebagai pengajaran

Kita sudah sedia maklum . Sememang nya seseorang manusia
sama ada kanak2 , wanita , lelaki , bayi dan sebagainya ,
tidak pernah terlepas daripada sebarang dugaan mahupun cabaran .
Ujian memang tidak akan lepas dari hidup kita .
Jika tidak , apalah makna nya hidup seorang manusia tu kan ?

Benar , cabaran2 yang dilalui , akan memberi kesan pada hidup kita .
Kesannya hanya dua :
samaada kita mampu untuk berhadapan dengan masalah itu
ATAU
kita mudah kalah kepada masalah yang datang
kepada kita itu .



FITNAH?
Dari sehari ke sehari , semakin dewasa , semakin membesar lah kita .
Semakin matang juga lah kita .





#Maaf jika terlalu banyak menggunakan perkataan berkias . Saya akan cuba menyampaikan apa maksud yang tersirat di sini .
Kisah yang ingin disampaikan selepas ini adalah KISAH BENAR . Tiada additional point ataupun sebarang rekaan/tambahan cerita . Semoga anda semua memperoleh manfaat dari membaca cerita yang pernah berlaku kepada seorang hamba Allah ini . 

Kisahnya bermula begini . Ada seorang gadis yang berumur 13 tahun , dan lebih senang jika saya menggelarnya sebagai Miss S , Ketika itu pada tahun 2008 , dia bersekolah di sini --> SMK Seri Selayang . Pernah dengar tak nama sekolah tu ? Kalau ada yang pernah dengar bagus lah . Hehe . Masa dia bersekolah di sini , dia ada juga digelar Budak Nerd


????

KETIKA FORM 1

Masa ni dia betul2 NERD . Macam lembu dicucuk hidung . Nak tahu kenapa ? Sebab dia percaya je apa yang kawan2 dia cakap . Dia ikut je apa yang kawan2 dia cakap . Tapi Miss S ni bersyukur sebab dia ada juga kawan2 . Daripada takde kawan langsung kan ?

Dipendekkan cerita , dia ada berkawan dengan seorang MINAH ni . ( Maaf penggunaan kata terlalu kasar . Saya menulis cerita ini dengan penuh penghayatan . Tak leh nak kontrol emosi , hehe ) . Senang cerita gelar sahaja lah dia sebagai F . Si F ni memang pandai cakap cina . Dan kebetulan Miss S ni memang berminat sangat untuk belajar cakap dalam bahasa Mandarin . Alhamdulillah , si F ni sudi mengajar Miss S untuk bercakap Mandarin .
#Cerita ini berlaku ketika Miss S masih dalam Form 1 .




KETIKA FORM 2 ........

Dia mendapat kelas yang sekelas dengan F . Namun ketika bulan March 2009 , Miss S ni masih ingat lagi . Ketika ini Miss S ada kapel dengan seorang jejaka dari Melaka ini . Senang digelar sebagai Zack . Ketika ini walaupun mereka saling berjauhan , tetapi perasaan merindui itu saling ada . Ketika bercinta juga , pelajaran tidak diabaikan . Sebaik mungkin pelajaran & cinta , Miss S cuba seimbangkan . Dia sedar , orang yang sedang bercinta pun mungkin boleh lalai dan terus melupakan pelajaran .......

Bersambung ....



Suka Entry saya? Kalau suka Like lah :)

10 Responses ♥:

Ahmad Haziq Azlan said...

bersanbung plak....
macam drama dah ni

Seri_Najwa95 said...

@Ahmad Haziq Azlan itu lah psl, geram betul sy dengan penulis cerita ni... buat org tertanya2 je... hehe :D

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

ralit2 baca ada sambungan pulaks... ala... (^____^)

cik jey' camehoring said...

sabar je la kak .. btw pestaim singgah ur blog .. nice sangat .. comel gitu .. heheh, i'm new comer so tebeliak mata tengok blog2 yang comel2 ni .. this is my link sudi2 laa follow ek http://hitamputihpelangi-sakurapelangi.blogspot.com/

fazzlim said...

lorr..de smbungan lak ke..
fazz lak t'tny2

Seri_Najwa95 said...

@✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ hehe, ini lah yang dinamakan 'suspen'.. insyaAllah ada sambungannya :')

Seri_Najwa95 said...

@cik jey' camehoring ehee , akak tak kata pun yang Miss S tu akak -,- btw, i will visit ur blog.. thanks visit here ;)

Seri_Najwa95 said...

@fazzlim nanti saya ckp dgn penulis cerita ni untuk buat sambungan nya yer.. :D

kayyana said...

hahaha.. tumpuan membaca terhenti di perkataan bersambung.. scroll scroll mmg bersambung ke next entry rupenye.. hehehe.. teruskan menaip yer.. btw, i follow u back tau.. blajar rerajin..

Seri_Najwa95 said...

@kayyana terima kasih kak.. belajar rajin2 nyer.. hehe.. nak SPM dah :D