:: Seri Najwa ::

Friday, 16 March 2012

Tutorial : Letak Button Like Facebook Untuk Blog Anda

Salam sejahtera ! Apa khabar rakan2 blogger semua ?
Kali ni saya nak buat tutorial tentang button LIKE Facebook .
Button Like Facebook untuk blog kita sendiri .
Alaa . yang ada button like macam kat tepi
sidebar blog saya ni .. Ce usha sikit gambar bawah ni :D




Macamana , rasa2 nak letak kat blog korang tak ? 
Kalau nak letak , okay lah ..
 tak mau cite panjang2 , jom kita mula kan :))

Step 1 :
Dashboard --> Design --> Add a Gadget --> HTML/JavaScript

Step 2 :
Copy semua kod di bawah ni .


<div style="background: #EAF7FB repeat; repeat; padding: 5px; border:2px solid #000000; border-top-left-radius: 20px 20px; border-top-right-radius: 20px 20px; border-bottom-left-radius: 20px 20px; border-bottom-right-radius: 20px 20px;"><center></center>

<iframe scrolling="no" frameborder="0" allowtransparency="true" style="border: medium none; overflow: hidden; width: 280px; height: 40px;" src="http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http://younggirldream.blogspot.com&layout=standard&show_faces=false&width=280&action=like&font=arial&colorscheme=light&height=40"></iframe>

</div>
 Step 3 :
Paste kan di HTML/JavaScript .

Warna Merah : Tukarkan dengan link blog korang kayh :))


Lepas dah siap , terus saja tekan Save .

Sekarang , cuba pi jenguk blog korang . Ada tak ? ^^
Kalau dah menjadi jangan lupa pulak inform kat saya yep .
Beritahu lah , at least saya tahu :)

Okay , selamat mencuba ! :D

Coretan hati , dari Gadis yang bakal
menghadapi SPM 2012 ..


Suka Entry saya? Kalau suka Like lah :)

3 Responses ♥:

Ahmad Desrayen said...

hallo..salam kenal ye, saye jeme indon nak komen blog bagus ne...sangat manfaat tutorial di blog ini..main keblog saye juge ye, jangan lupe visit :)

http://onepiece-ever.blogspot.com/

Seri_Najwa95 said...

@Ahmad Desrayen salam perkenalah juga.. i will visit ur blog dude :)

Bain Zuyahir said...

Assalamualaikum saye newbie blogger .. Now tgh nak cari tutorial yg brkesan tuk memperindahkan blog saye ? sila tunjuk ajar..