:: Seri Najwa ::

Tuesday, 10 April 2012

Tutorial : Letak Button Comel Untuk Lagu

Salam. Dah lama rasanya tak buat tutorial kan ?
Kali ni saya dapat request dari seorang rakan blogger
saya iaitu Fierdza . Dia ada bertanya
macamana saya letak lagu kat blog saya nih ?



Sebenarnya , kalau anda semua perasan ,
saya ada letak button comel berwarna biru dekat 
atas sekali tepi kiri blog saya ni .
Situ lah tempat bermainnya lagu
di blog saya ni . Tak tahu kat mana saya letak ?
Cuba check it out bawah ni .

Tengok anak panah yang berwarna merah tu .

So macamane , korang rasa berminat tak nak buat ?
Kalau nak buat jom kita ikut step2 nya ...

Step 1 :
Korang Log In --> Dashboard --> Design --> HTML/JavaScript

Step 2 :
Copy & paste kod bawah ni di HTML/JavaScript
<div style="position: fixed; top: 25px; left:3px;">
<param name="movie" value="
http://www.youtube.com/v/NULv7NouPVI&feature=relmfu&loop=1&amp;autoplay=1&amp;rel=0&amp;fs=1&amp;color1=0x57BCD9&amp;color2=0x57BCD9&amp;border=0&amp;loop=0" />
<param name="allowFullScreen" value="true" />
<embed  src=" http://www.youtube.com/v/NULv7NouPVI&feature=relmfu&loop=1&amp;autoplay=1&amp;rel=0&amp;fs=1&amp;color1=0x57BCD9&amp;color2=0x57BCD9&amp;border=0&amp;loop=0" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="false" width="30" height="25"></embed>
</div><br /><br /><br /><br />

Step 3 :
Yang warna merah , korang semua paste je URL lagu yang korang mahu di Youtube . Tak tahu macamane nak paste URL ? Ikut step-2 di bawah ni betul-2 ya :)

1. Pergi ke SINI dahulu .

2. Korang pilih dulu lagu yang korang nak , lepas tu tekan Share , then tekan Embed !

3. Selepas itu Tick pada Use Old Embed Code sahaja .

4. Lepas tu , korang copy semua kod di situ ! Paste kan di note pad , atau word pad , atau di mana-2 sahaja yang dirasakan bersesuaian .

5. Lepas tu nanti akan jadi macam kat bawah ni kan ?
<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/NULv7NouPVI?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/NULv7NouPVI?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

6. Korang copy kod yang berwarna merah tu dan ganti masuk seperti yang tertera di STEP 2 tadi . Diulang sekali lagi ya, ganti masuk kod yang berwarna merah itu ke dalam kod seperti yang saya tulis di STEP 2 tadi .






Step 4 :
Kod yang berwarna biru tu , itu adalah warna button untuk button lagu korang . korang boleh tukarkan di SINI

Dah siap semuanya ? Tekan Save . So sekarang , cuba pi intai jenguk2 blog korang . Menjadi tak ?
Kalau menjadi bagus lahh . Maknya korang dah berjaya buat ! :D

#Maaf lah kalau terlalu banyak step untuk diikut , sampai korang pun naik pening kepala kan ? hewhew . Tapi at least , setiap usaha membuahkan hasil . kan ? :)

Okay , kalau dah menjadi , jangan la pergi macamtu je, ye sayang.
At least beritahu lah saya .
Tak ke sedih dibuatnya bila saya penat2
buat tutorial tapi takde siapa pun yang 
beritahu bila dah menjadi .. huuu ... 
*hihi, melalut sebentar :D
Thanks kerana mencuba :))

Credit to : Kak Lyssa .



Suka Entry saya? Kalau suka Like lah :)

12 Responses ♥:

gadis said...

terima kaseh bnyk ^^ :) syg awak ! hehe ~ jap eh, nk try

gadis said...

terima kaseh bnyk ^^ :) syg awak ! hehe ~ jap eh, nk try

gadis said...

terima kaseh bnyk ^^ :) syg awak ! hehe ~ jap eh, nk try

Seri_Najwa95 said...

@gadis okeh :)

Princess Syazliyana said...

tk fhm lar,and tk jadi..

Seri_Najwa95 said...

@Princess Syazliyana tak jadi? saya buat jadi jer. cuba awak ikut stepnya betul2, dan fahamkan. selamat mencuba !

Nor shafyqa said...

dah jadi ,thanks :)

Seri_Najwa95 said...

@Nor shafyqa hee, okie, welcome2 ;D

Princess Syazliyana said...

@Seri_Najwa95 hurmm
:"(

Seri_Najwa95 said...

@Princess Syazliyana cuba ikut betul2.. Nor shafyqa buat jadi jer :) smoga berjaya..

Nur Ain Maisarah Mohd Zol (박아인) said...

@gadis

mcm mna nk letak widget twitter mcm awak punya tuh?

Aulia Manda said...

Follow back ya ci..

www.makho-manda.blogspot.com