:: Seri Najwa ::

Monday, 29 April 2013

Tutorial : Letak Widget Twitter Di Blog

Assalamua'laikum semua. Apa khabar? Sihat-2 je semuanya kan? Dah makan kan? Huhu, banyak pulak soalan aku dah ni. Hmm, dah lama betul rasanya tak buat tutorial kan? Disebabkan harini hari Ahad, kebetulan pulak saya free tengah ada masa terluang, tak tau nak buat apa. Jadi saya ingat nak buat sedikit tutorial lah pasal blog-2 ni. (Takkan lah buat tutorial shawl pulak kan. Kalau macam tu baik aku post video je. Huhu :3 ) Kay, dah melalut dah pagi-2 ni -_-
Okay, saya ada dapat request dari seorang blogger kita ni. Jadi, hari ni saya ingat saya nak buat tutorial sikit lah macamana nak letak widget Twitter kita kat blog kita ni haa. 
By the way sebelum tu, saya nak minta maaf sesangat sebab banyak request tutorial yang saya tak sempat nak buat. Masa tu saya dekat PLKN, jadi saya cuma mampu baca je komen-komen awak semua masa tu. Huu, mohon ampun ya buk >.< T Okay, berbalik kepada tutorial. Tahu tak widget Twitter tu yang mana satu? Alaa, yang saya letak kat tepi sidebar saya tuu. Cuba tengok sebelah ni haa. >.< Tak jumpa jugak? Hmm, okay mari sini saya tunjuk kan........
Okay, dah tahu kan yang mana satu? Minat tak nak letak? Okay, mari sini saya nak ajar macamana. Tak susah pun ^_^
Step 1 :
Dashboard --> Layout ---> Add a Gadget ---> HTML/JavaScript
Step 2 :
Copy ni dan pastekan ke dalam HTML/JavaScript tuh.
<a href="https://twitter.com/#!/iyres95" class="twitter-follow-button" data-show-count="true" data-lang="en">Follow @iyres95</a>
<script>!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");</script>
Yang warna merah tu, awak letak link Twitter Profile awak, then yang warna biru tu, awak letak lah nama Twitter awak okay?
Haa, lepas tu terus tekan Save. Jangan lupa Preview tau, takut tak menjadi pulak ^_^ Amacam, menjadi tak? :D
Okay, selamat mencuba! 


Suka Entry saya? Kalau suka Like lah :)

5 Responses ♥:

Sharmila Dzaher said...

umm... mcm mne nk bt wishlist yg mcm seri najwa buat tu?? boleh tunjukkan cranya x??

sharmila dzaher said...

mcm mna nk buat wishlist mcm seri najwa buat tu??.. boleh ajarkan x??
=D

Seri_Najwa95 said...

lihat di sini ---> http://younggirldream.blogspot.com/2011/12/hyep-assalamualaikum-semua.html :-) selamat mencuba!

Azwanie Hisham said...

Terima kasih ye untuk tutorial ni..

Young GirlDream said...

@Azwanie Hisham sama2 :-)