:: Seri Najwa ::

Saturday, 17 August 2013

Cara-cara Tingkatkan Trafik Blog Anda

Salam. Apa khabar anda semua harini? Harap-harap semuanya sihat sejahtera belaka ye :D Saya sihat-sihat je harini. Dan harini kebetulan hari Ahad, jadi saya ada banyak masa free, tak tau nak buat apa (^_^)

Harini tiba-tiba terlintas pulak dalam kepala ni, nak share something dengan anda semua. Hehe. Jom kita ketahui cara-cara nak naikkan traffic blog kita sendiri.

Apa itu traffic blog?

Haa, bagi yang newbie ataupun new bloggers, mesti mereka akan tertanya-tanya "traffic blog tu binatang mende..?" Hoho. Jangan risau adik-adik sekalian, ni akak nak share nih. :D 

*Bagi yang dah tahu tu, skip je explanation aku yang merapu meraban lepas ni. Ini aku cuma nak bagi penerangan kat newbie yang tak tahu je. Hangpa kalau dah tahu apa makna trafik blog ni, terus je pergi ke tajuk entry ni. Hehe.
Apa maksud Trafik Blog?

"Trafik adalah pengguna Internet yang datang ke blog kita, biasanya untuk mendapatkan maklumat tertentu dari blog kita. Lebih mudah difahami sebagai pelawat blog. Satu trafik bersamaan dengan satu pelawat."

Sumber : Blogger Wanita 

Okay, paham ke idok apa yang dimaksudkan di atas ni? Kalau tak paham jugak, okay ni saya nak bagi contoh. Trafik ni dia akan membantu dari segi ranking carian di Google dan sebagainya. Sebagai contoh, jika anda taip "buat header sendiri guna photoscape" di carian Google, maka dengan megahnya blog saya terpapar di enjin carian google. *jangan pedulik kan perkataan megah tu, saja je letak. Tak baik riak di muka bumi Allah ni kan ~ ;-)

Okay, ini contoh hasil daripada trafik ke blog saya ...


Klik Gambar Untuk Besarkan

Alhamdulillah, itu lah hasilnya setelah saya berjumpa bermacam cara untuk meningkatkan trafik blog saya yang tak seberapa ni, sehingga terpapar sebagai first list dalam enjin carian. Jadi, tak salah kalau saya nak berkongsi ilmu dengan anda semua cara-cara yang saya telah gunakan untuk tingkatkan trafik blog ni :-)

Okay, tak nak buang masa, mari kita tinjau cara-cara untuk meningkatkan trafik blog kita masing-masing.

1. Blogwalking
Dengan berBW ni, anda boleh meninggalkan entry terbaru anda di ruangan komen entry blogger lain. In Sha Allah mereka pasti akan singgah ke blog anda pula.

2. Ping Entry Anda
Ping entry terbaru anda di laman-laman sosial seperti, Facebook, Twitter, dan yang sewaktu dengannya.

3. Join Segmen @ Contest @GiveAway
Haa, yang ni saya selalu buat. Saya sarankan anda join lah contest-contest yang berunsur blogwalking, dan yang seumpamanya. Contohnya contest yang ada elemen "you follow me, i follow you back". (Ini lebih kepada menaikkan followers anda). Tapi tak salah kalau mencuba, kan? Pada masa yang sama ini boleh meningkatkan trafik blog anda sekaligus menaikkan kadar bilangan followers anda.

4. Update Entry Selalu
Cerita-cerita yang menarik pasti ada peminatnya, kan? Jadi, anda update lah blog anda selalu dengan entry-entry yang terbaru dan fresh supaya lebih ramai yang tertarik untuk menjenguk blog anda. Saya cadangkan agar anda letak tajuk-tajuk yang best, sempoi, dan ada unsur curiousity untuk menarik lebih ramai lagi pembaca blog anda.

5. Rajin Promote Blog di Group-2 Facebook
Promote blog? Takkan itupun nak kena ajar kot -_- *Hehe, gurau saja. Jangan ambil hati :D Okay, bagi saya, saya sering lakukan perkara ni bila di Facebook kebanyakannya. Dengan cara ini lebih pantas kerana Facebook merupakan medan sosial yang sering digunakan oleh masyarakat masa kini. :-)

So, ini adalah antara group-group di Facebook yang saya telah join untuk post Entry-2 terbaru blog :
1. Amazing Blogging
2. Blogger's Point
3. Jom follow2 blog
4. Blogger A to F
5. Blogger Boys & Girls
6. Blogger Klikkers
7. Blogger Malaysia
8. Buddies of Twitter & Blogger
9. Kelab Blogger
10. Ping Ping Ping
11. Rakan Blogger 2dayblogger.Com
12. KELAB BLOGGER
13. Traffic blog
14. Life with Sandra.....
15. Geng Blogger bersatu
16. Iluvblog.com
17. CUTE and TOP blogger
18. We Are Bloggers
19. Kelab Blogger Belia
20. MYblog
21. Kami Blogger Melaka
22. Kelab Blog 1Malaysia
23. I Luv blogger
24. Geng Blog Pink
25. gEng-gEng Blogger
26. Facebook Bloggerz Community of Malaysia (FBCM)
27. Blogger
28. CREW BLOGGER MALAYSIA
29. BLOGGER ZONE
30. BLOGGER
31. Bloggers CyberGroup
32. Ex-Tream Blogger
33. Hotspot Blogger
34. Kawan Blogger
35. GENG BLOGGER PAHANG
36. BLOGGER MALAYA. Aummm !!!
37. Kami Budak Blogger
38. KOMUNITI GILA BLOG
39. Syoknya Blogger
40. MALAYSIAN BLOGGER UNITE
41. Family Blogger
42. Kaki Blogger Official
43. pOrt blOgger
44. Blogger anak-anak negeri sembilan..
45. Sembang Blog LM
46. SEMBANG BLOGGER
47. My Team Blogger
48. Bloggers !
49. Crew Blogger Gempax
50. Kaki Bloger

Dan lain-lain lagi.......


Jadi, ini lah sedikit sebanyak tips dan ilmu yang saya dapat kongsi dengan anda semua pada hari ini. Semoga usaha saya yang tidak seberapa ini dapat membantu anda untuk meningkatkan trafik blog anda selepas ini. In sha Allah....

Semoga berjaya ! :-)

        l
        l
        l
        l  Tolong tekan button Donate ya. Semoga jasa anda ini dirahmati Allah sentiasa :') Terima kasih...
        l
        l
       V


Suka Entry saya? Kalau suka Like lah :)

20 Responses ♥:

SF BEAUTY said...

info yang bagus ! :)
update! trip ke korea bulan syawal part 1 ! enjoy reading ;

http://missepafazwin.blogspot.com/2013/08/salam-semua-hari-ni-dengan-baik-hati.html

Nik Ainaa said...

mohon share :)

Dani Aizad said...

thanx najwa. sgt2 membantu. klau followers saya cecah 50 saya belanja coki2 LOLXD joke2. sudi2 lah jenguk ke blog saya .
http://penulis-kamushidupaku.blogspot.com/

Kursi jepara said...

makasih infonya najwa,

pok nik said...

tq for sharing
Menjual perfume Gred 5A Dubai
http://www.niknor-online.blogspot.com

Mardiana Abd rashid said...

Sedang cuba nak naikkan trafik ke blog saya...jom,nak ajak jenguk blog saya, mardianaabdrashid.blogspot.com

Ct Noraishah said...

nice sharing :> thnks

AzrØi said...

terima kasih...
nak full antivirus secara hack...
lawat blog ini:-

http://all-in-1-files.blogspot.com

ash hyung said...

nice info,
terima kasih listkan segala grup2 fb tu, boleh la hyung try promote blog kat situ

http://kawaiinakama.blogspot.com/

ash hyung said...

Thanx for the info, terutamanya list group2 blogger. silakan ke blog hyung http://kawaiinakama.blogspot.com/

haizrul said...

salam..satu artikel yang sangat bagus untuk meningkatkan lagi trafik ke blog!
Saya pon nk share satu cara untuk korg smue dptkan trafik yg lbih banyak ke blog korg.

Cara yang sy slalu gunakan ialah setiap link artikel yg saya post dlm blog sy,sy akan ping dkat website kakiping .Memang best kakiping ni,kbanyakan trafik blog saya datang dari kakiping.com .Korg cuba la ye :D

nooraini ibrahim said...

salam..info yg sgt2 sy perlukan memandangkan sy newbie dlm blogging ni..sila lawat blog saya ye, ade resepi terbaru dari saya..

http://ainieyibrahim.blogspot.com/2014/07/nasi-ayam-jemput-jemput-udang-di.html

fazlensuraya said...

Salam Najwa,thank you for your info.Sangat berguna bagi newbie macam saya.

fazlensuraya said...

Salam Najwa,thank you for your info.Sangat berguna bagi newbie macam saya.

fazlensuraya said...

Salam Najwa,thank you for your info.Sangat berguna bagi newbie macam saya.

fazlensuraya said...

Salam Najwa,thank you for your info.Sangat berguna bagi newbie macam saya.

fazlensuraya said...

Salam Najwa,thank you for your info.Sangat berguna bagi newbie macam saya.

atrix said...

Info yang sangat bagus. Silalah lawat ke laman saya http://atrix96.blogspot.com

Afifah Aljifary said...

trimakasih atas infonya sangat bermanfaat sekali...
ijin share blog..
http://murahmebel.com/
http://www.furnituresolid.com/
http://www.mebel-jepara.net/

Murah mebel said...

trimakasih atas infonya ..
ijin share blog..
http://www.mebel-jepara.net/