:: Seri Najwa ::

Tuesday, 13 May 2014

Kesan kasih sayang seorang ibu kepada saiz otak anak berumur 3 tahun


*Di sebelah kanan lebih banyak tompokan
daripada sebelah kanan*


Menurut pakar neurologis, perbezaan pada size otak kanak-kanak berkenaan adalah berpunca daripada perbezaan tahap layanan ibu mereka kepada anak itu. Sebelah kiri dilayan dengan kasih sayang mana kala sebelah kanan kurang kasih sayang. Otak kanak-kanak di sebelah kiri jauh lebih besar, kurang memilik tompokan dan kurang kawasan hitam berbanding otak di sebelah kanan.

Kesan kepada masa depan anak-anak:-

1. Kanak-kanak yang memiliki otak sebelah kiri adalah lebih bijak dan berkeupayan untuk berinteraksi dengan lebih baik dengan masyarakat dan memiliki lebih sifat emphati. Manakala kanak disebelah kanan akan cenderung kepada dadah dan jenayah selain kemungkinan gagal memiliki pekerjaan.

2. Apabila kanak-kanak itu tidak memiliki otak yang berkembang sepenuhnya, seperti mana ibu mereka, akan juga memiliki kecenderungan untuk mengabaikan anak-anak mereka sendiri apabila mereka berkeluarga nanti.

3. Umur yang sangat kritikal adalah semasa bayi berumur di bawah 2 tahun. Jika sudah terlepas tempoh ini ia mungkin tidak dapat dibaiki lagi sampai bila-bila.

Dalam Al Quran, ibu sendiri digalakkan menyempurnakan penyusuan sehingga bayi berumur 2 tahun. 

"Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap iaitu bagi orang yang hendak menyempurnakan penyusuan itu;......." -Al Baqarah : 233


Artikel asal : SINI


Suka Entry saya? Kalau suka Like lah :)

1 Responses ♥:

Junkyo No Hikari said...

wow again... mmg story terbaik :D
baru tau ari ni ^__^

thanks sharing ^^